
- Μια ενδιαφέρουσα πρόταση από τον Δρ. Χημικό Μηχανικό, Γιώργο Αδαμόπουλο
Μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση, εν πολλοίς στοιχειοθετημένη, μας απέστειλε ο Δρ. Χημικός Μηχανικός, Γιώργος Αδαμόπουλος (Πρόεδρος του Συλλόγου Καρυτινών «Ο Θ. Κολοκοτρώνης»), o οποίος αναφερόμενος πρόσφατα στην καλαίσθητη τρενογέφυρα στο Μάναρη, συμμετέχει αυθόρμητα στην Κίνηση προστασίας του σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου, ει δυνατόν και της επαναλειτουργίας του.
Ο κύριος Αδαμόπουλος, αυτή τη φορά καταθέτει τις «Πρώτες (του) σκέψεις για δημιουργία μόνιμης έκθεσης για τον σιδηρόδρομο της Πελοποννήσου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μάναρη.»
«Ελπίζω να το βρείτε ενδιαφέρον», σημειώνει ταπεινά στην επιστολή του, καθώς «Κατά την γνώμη μου η πρόταση «κουμπώνει» ιδιαίτερα με τις γενικότερες διαβουλεύσεις που είναι τώρα σε εξέλιξη για την επαναλειτουργία του συνόλου ή τμημάτων του ιστορικού μετρικού σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου για τουριστικούς λόγους.»
Προ ημερών, τον κ. Αδαμόπουλο αναζητούσε, μέσω της εφημερίδας μας, ύστερα από την αναφορά του στην τρενογέφυρα του Μάναρη, ο Σταύρος Μπένος (γνωστός για τη γνώση του στην αποκατάσταση αρχαίων θεάτρων). Ελπίζουμε στο ενδιαφέρον του μεσσήνιου πολιτικού.
Πρώτες σκέψεις για δημιουργία μόνιμης έκθεσης για τον σιδηρόδρομο της Πελοποννήσου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μάναρη

Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, λίγα μόλις μέτρα από τα μετωπικά διόδια της εθνικής οδού, βρίσκεται συμπυκνωμένο ένα σημαντικό μέρος της πρώιμης σιδηροδρομικής ιστορίας της Πελοποννήσου.
Εκεί συνυπάρχουν η περίφημη ιστορική πετρόχτιστη τρενογέφυρα Μάναρη και ακριβώς στο προς Τρίπολη άκρο της, ο παραδοσιακός πέτρινος σταθμός ή κοινώς «Στάση Μάναρη.
Η γέφυρα, αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό θαύμα του 19ου αιώνα, έχει μήκος 116 μέτρα, με οκτώ τοξωτά ανοίγματα, σε οριζοντιογραφική καμπύλη ακτίνας περίπου 165 μέτρων και αποτελεί την μεγαλύτερη λίθινη τρενογέφυρα των Βαλκανίων. (ιδέ συνημμένες φωτό.)
Ο σταθμός, ή καλύτερα η «Στάση Μάναρη», είναι ένα περίτεχνο πέτρινο κτίριο, εξαιρετικής αισθητικής, αντιπροσωπευτικό της καλαίσθητης αρχιτεκτονικής που διέπει όλους τους σιδηροδρομικούς σταθμούς του μετρικού δικτύου της Πελοποννήσου. (ιδέ συνημμένες φωτό.)
Κατά την άποψή μου, είναι το ιδανικό μέρος για την δημιουργία μιας υπέροχης μόνιμης έκθεσης για την πρώιμη σιδηροδρομική ιστορία της Πελοποννήσου.
Ακριβώς μπροστά στην Στάση Μάναρη, σε μικρού μήκους παράλληλη γραμμή, που θα κατασκευαστεί, θα μπορούν να τοποθετηθούν και να εκτίθενται χαρακτηριστικά δείγματα της σιδηροδρομικής ιστορίας, που ελπίζω να φυλάσσονται στα αμαξοστάσια του καθ ύλην θεματοφύλακα ΟΣΕ, όπως παλιές ατμομηχανές, παλιά επιβατηγά και φορτηγά βαγόνια κ.λπ.
Το όμορφο κτίριο του σταθμού θα μπορεί πανεύκολα να διαμορφωθεί εσωτερικά, ώστε εκτός από την προβολή των βασικών παραδοσιακών του λειτουργιών, όπως εκδοτήριο εισιτηρίων, γραφείο ελέγχου κυκλοφορίας με τον σχετικό τηλέγραφο, κ.λπ., να διαμορφωθεί στην αίθουσα αναμονής των επιβατών ένα κέντρο πληροφόρησης, στο οποίο με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, να προβάλλονται σε γιγαντοοθόνες ντοκυμαντέρ με την ιστορία των Ελληνικών σιδηροδρόμων και ειδικότερα του μετρικού δικτύου της Πελοποννήσου.
Η γειτνίαση με τα μετωπικά διόδια, παρέχει τη βεβαιότητα πολύ μεγάλης επισκεψιμότητας της έκθεσης, αρκεί να γίνουν μικρής κλίμακας διαμορφώσεις της οδοποιίας, που να διασφαλίζουν έξοδο και είσοδο προς την εθνική οδό. Ο σταθμός των μετωπικών διοδίων ήδη υπάρχει.
Παράλληλα μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα τοπικής σιδηροδρομικής σύνδεσης με την Τρίπολη, με μια μικρή παραδοσιακή ντηζελάμαξα, που θα εκτελεί ένα μικρό αριθμό προγραμματισμένων δρομολογίων κάθε μέρα. Η απόσταση ελάχιστη, αν δεν κάνω λάθος γύρω στα 15 χιλιόμετρα.
Από την παραπάνω περιληπτική περιγραφή, εκτιμούμε ότι το συνολικό κόστος δημιουργίας μιας τέτοιας μόνιμης έκθεσης για τον σιδηρόδρομο της Πελοποννήσου θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό, σε σύγκριση με τα αναμενόμενα οφέλη από την πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα που προσδοκούμε.
Προφανώς απαιτείται σε επόμενο στάδιο λεπτομερής σχεδιασμός των προτεινόμενων δράσεων, καθώς και ένας κατά προσέγγιση προυπολογισμός του κόστους του εγχειρήματος.
Αξίζει τον κόπο!!!
Γιώργος Αδαμόπουλος
Αθήνα, 7/7/2024